محاسبه BMI

محاسبه BMI
در این نوشته شما می خوانید

BMI یک روش متداول جهت اندازه‌گیری وزن است که پزشکان متخصص برای کسب اطلاعات در مورد کمبود وزن بیمار یا اضافه ‌وزن وی، از این روش استفاده می‌کنند. برای محاسبه فرمول BMI که به آن شاخص توده بدنی نیز گفته می‌شود، تنها کافیست که از یک فرمول ریاضی بسیار ساده استفاده نمایید که این فرمول در دهه 1830 توسط ریاضیدان بلژیکی به نام آدولف کوتله ایجاد شد. طبق این فرمول بایستی وزن را به کیلوگرم و قد را به متر محاسبه کرده و وزن را بر توان دو قد تقسیم کنید که پاسخ نهایی آن نشان‌دهنده وزن ایده‌آل برای شما خواهد بود. در ادامه مطالب بیشتر به جزئیات و فواید محاسبه BMI بدن خواهیم پرداخت.

محاسبه bmi

فرمول محاسبه BMI

وزن و قد دو عامل مهم در فرآیند محاسبه BMI هستند؛ از این‌رو سایر خصوصیات فیزیکی در اندازه‌گیری توده بدنی تاثیرگذار نخواهند بود. از جمله این خصوصیات فیزیکی می‌توان به استخوان‌بندی، نژاد، جنسیت و سن اشاره کرد. برای محاسبه این فرمول باید وزن را بر توان دو قد تقسیم کنید؛ به این صورت که قد باید در قد ضرب شود و در نهایت وزن بر مقدار به‌دست آمده تقسیم گردد. در نظر داشته باشید که وزن را باید به کیلوگرم و قد را به متر محاسبه نمایید.

برای مثال اگر کسی دارای وزنی برابر با 60 کیلوگرم و قدی 170 سانتی‌متر باشد، یک‌بار وزن او را بر 1.7 تقسیم می‌کنید تا به عدد 35.3 برسید. حال مجدداً عدد به‌دست آمده را بر 1.7 تقسیم نمایید. حاصل آن یعنی 20.8 پاسخ فرمول BMI خواهد بود. لیست محدوده‌های BMI به شرح زیر است:

  • کم‌تر از 18.5: کمبود وزن
  • بین 18.5 الی 24.9: وزن مناسب و نرمال
  • بین 25 الی 29.9: اضافه وزن
  • بین 30 الی 34.9: چاقی
  • 35 به بالا: چاقی شدید و نیاز به کاهش وزن

چرا باید BMI بدن را محاسبه کنیم؟

محاسبه BMI فواید بسیاری برای سنین بزرگسال به همراه دارد. به این جهت که بالا بودن عدد فرمول توده بدنی باعث بروز بیماری‌هایی چون بیماری قلبی، فشارخون بالا، دیابت نوع 2 و… می‌شود؛ از این‌رو محاسبه BMI سبب  آگاهی سریع‌تر از اضافه وزن می‌گردد تا بتوانید امور لازم جهت کاهش علائم بیماری‌ها و جلوگیری از بروز آن‌‌ها را به‌صورت جدی انجام دهید. ناگفته نماند که امروزه پزشکان برای کسب اطلاعات در مورد وزن ایده‌آل بیمار، وجود اضافه ‌وزن یا کم بودن وزن وی از فرمول توده بدنی استفاده می‌کنند.

بهتر است بدانید که بالا بودن اعداد به‌دست‌آمده در فرمول BMI می‌تواند ابتلا به برخی از بیماری‌ها چون مولتیپل میلوما، سرطان آندومتر، سرطان روده بزرگ و کیسه صفرا، سرطان کلیه و لوزالمعده را افزایش ‌دهد؛ در نتیجه پیشنهاد می شود که خود برای محاسبه فرمول توده بدنی اقدام نمایید.

محاسبه BMI در خانم‌ ها و آقایان چگونه انجام می ‌شود؟

فرمول محاسبه توده بدنی برای خانم‌ها و آقایان کاملاً یکسان است. در واقع عدد به‌دست آمده اگر کم‌تر از 18.5 بوده، بدین معناست که شما کمبود وزن دارید؛ اما در صورتی که این عدد بیشتر از 35 باشد، به معنای وجود اضافه‌ وزن شدید است و باید از روش‌های کارآمد و مشاوره با پزشکان تغذیه در راستای کاهش وزن خود استفاده کنید.

محاسبه bmi ورزشکاران

محاسبه BMI در ورزشکاران چگونه انجام می ‌شود؟

نحوه تعیین و محاسبه توده بدنی برای همه افراد یکسان است؛ اما در نهایت نحوه نتیجه‌گیری از عدد به‌دست آمده متفاوت خواهد بود. برای مثال ورزشکارانی که در ورزش‌هایی چون فوتبال، دوندگی یا بسکتبال فعالیت می‌کنند باید در بدن خود از درصد چربی کمتری برخوردار باشند. به این سبب که چربی پایین باعث افزایش سرعت ‌عمل و شتاب آن‌ها در حین انجام ورزش خواهد شد؛ از این‌رو ممکن است نحوه محاسبه کم بودن یا بالا بودن وزن آن‌ها با افراد عادی متفاوت باشد.

ناگفته نماند که بدنسازان نیز ممکن است از وزن بالایی برخوردار باشند؛ اما در عین حال بدن آن‌ها بدون چربی بوده و به اصطلاح روی فرم باشد. در صورتی که BMI دوندگان کم‌تر از 18.5 باشد، ممکن است به مرور زمان به سلامت بدنی آن‌ها لطمه زیادی وارد شود؛ از این‌رو متخصصین توصیه می‌کنند که این عدد برای این افراد باید بیش از 18.5 باشد. در این صورت درصد چربی بدن آن‌ها برای مردان برابر با 14 درصد و برای خانم‌ها برابر با 6 درصد خواهد بود که ایده‌آل است.

محاسبه BMI در کودکان چگونه انجام می‌شود؟

جهت محاسبه BMI کودکان نیز باید از همان فرمول استفاده نمایید. برای این‌کار باید وزن کودک خود را به کیلوگرم بر مجذور قد وی بر حسب متر تقسیم نمایید؛ اما نتیجه‌گیری وزن ایده‌آل برای کودکان در مقایسه با بزرگسالان متفاوت است. اگر کودک شما 10 ساله بوده، قد وی 1.4 متر و وزن او نیز 46.2 کیلوگرم باشد، عدد نهایی شاخص توده بدنی برابر با 23.6 کیلوگرم خواهد بود. این عدد در صدک 95 BMI برای کودکان، نشانه چاقی بالا برای آن‌ها است.

BMI چه چیزهایی را به ما نشان نمی دهد؟

BMI تنها یک شاخص معمولی برای محاسبه توده بدنی است تا شما وضعیت بدنی خود را محاسبه کنید و در صورت مواجهه با چاقی یا کمبود وزن، برای انجام راهکارهای مورد نیاز در راستای برطرف نمودن این مسئله اقدام نمایید. با این‌که فرمول BMI به‌طور حدودی میزان چربی بدن را مشخص می‌نماید؛ اما نحوه توزیع چربی‌ها را نشان نمی‌دهد و تمایزی میان عضله و چربی قائل نیست؛ در واقع با این روش شما تنها می‌توانید عدد وزن خود را مشاهده کنید. برای مثال محاسبه توده بدنی ممکن است برای ورزشکاران به‌طور دقیق میزان چربی و عضله آن‌ها را نشان نداده و در برخی از مواقع آن‌ها را چاق نشان دهد؛ در حالی‌که چاق نیستند.

روش های کاهش bmi

روش های کاهش bmi

 

از روش‌ های کاهش BMI می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حفظ آرامش و مدیریت استرس: بدون‌ شک بالا بودن استرس تاثیر منفی بر تناسب اندام شما خواهد داشت؛ در نتیجه در تلاش باشید که در طول زندگی آرامش خود را حفظ کنید و به انجام ورزش‌هایی که باعث کاهش استرس می‌شوند، بپردازید.
  • اصلاح سبک زندگی: سعی کنید که هر روز وزن خود را محاسبه کرده تا بتوانید در صورت مشاهده افزایش وزن خود، به جلوگیری از آن بپردازید. میزان وعده‌های غذایی و میزان غذای مورد نیاز بدن خود را تنظیم نمایید و سبک زندگی خود را اصلاح کنید.
  • پیروی از رژیم غذایی: پیروی از برنامه‌ غذایی خوب می‌تواند تاثیر زیادی در جلوگیری از افزایش وزن داشته باشد و باعث حفظ تناسب اندام شما شود.
  • فعالیت بدنی منظم: فعالیت بدنی علاوه‌بر تاثیرگذاری بر سلامت بدن، تاثیر زیادی در کاهش BMI بدن دارد.

سوالات متداول

شاخص توده بدنی و فرمول BMI چیست؟

فرمول توده بدنی یک فرمول جهانی برای تعیین میزان وزن است که شما با عدد به‌دست‌ آمده می‌توانید به اطلاعاتی در مورد کمبود وزن، چاقی یا نرمال بودن وزن خود دست یابید.

چگونه می‌توان BMI بدن خود را محاسبه کرد؟

برای محاسبه BMI تنها دو عامل قد و وزن تاثیرگذار هستند. برای محاسبه شاخص توده بدنی کافیست که وزن خود به کیلوگرم را بر مجذور قد خود بر حسب متر تقسیم کنید تا عدد BMI را به‌دست آورید. این عدد را با توجه به جدول مشخصات BMI مورد بررسی قرار دهید.

چه روش‌هایی برای کاهش BMI موثر هستند؟

از روش‌های موثر برای کاهش BMI می‌توان به تعیین رژیم ‌غذایی مناسب، حفظ آرامش و کاهش استرس، انجام فعالیت بدنی منظم و اصلاح سبک زندگی اشاره کرد.

قبل از خدافظی 

شاخص توده بدنی یا BMI فرمول معتبر جهانی در راستای محاسبه وزن است که با محاسبه آن می‌توان وضعیت بدنی خود را مورد بررسی قرار داد. محاسبه فرمول BMI برای تمامی سنین، آقایان، کودکان و خانم‌ها یا حتی ورزشکاران یکسان است؛ اما در نهایت ممکن است نتیجه‌گیری از عدد به‌دست ‌آمده برای هر فرد تفاوت‌هایی داشته باشد. شما با روش‌هایی چون کاهش استرس، حفظ آرامش، داشتن برنامه ‌غذایی مناسب، ورزش منظم و… می‌توانید وزن خود را ایده‌آل نگه دارید و عدد BMI را کاهش دهید. در صورت تمایل می‌توانید نظر خود را در مورد شاخص توده بدنی و فواید محاسبه آن را با ما به اشتراک بگذارید.

مهران
مهران
من مهران احمدی هستم، لیسانس فیزیولوژی و مربی بدنسازی درجه 2 با 10 سال سابقه ورزشی و بدنسازی. هدف من از ارائه این محتوا، به اشتراک گذاشتن دانش و تجربه خود با شما عزیزان است تا به شما در رسیدن به اهدافتان در زمینه تناسب اندام و سلامتی کمک کنم.

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همین الان برنامه خودت رو دریافت کن!