رژیم سوئدی

رژیم سوئدی
در این نوشته شما می خوانید

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که در بازه زمانی بسیار کوتاه دو هفته‌ای به دنبال کاهش وزن 3 تا 9 کیلوگرمی هستند، حتماً تاکنون نام رژیم سوئدی به گوش‌تان خورده است. در رژیم سوئدی که به آن رژیم شوک سوئدی نیز گفته می‌شود، هیچ خبری از غذاهای سوئدی نبوده و علت نام‌گذاری آن را می‌توان در این نکته پیدا کرد که طراحی کننده اصلی این رژیم چند متخصص تغذیه سوئدی بودند که این رژیم را متناسب با عادات غذایی مردم سوئد تنظیم کردند.

تمرکز این رژیم غذایی بر روی کاهش مصرف کربوهیدرات‌ها بوده و با محدود کردن مواد غذایی مصرفی به دنبال کاهش وزن سریع است. البته در حال حاضر اطلاعات ضدونقیضی از فواید و ضررهای رژیم سوئدی در وب‌سایت‌های ایرانی منتشر شده که مطالعه آن‌ها ممکن است موجب سردرگمی هرچه بیشتر مخاطب گردد؛ به همین علت ما این مقاله از بلاگ میلو فیت را به بررسی جامع و دقیق رژیم سوئدی اختصاص دادیم. اگر شما هم در ارتباط با رژیم سوئدی کنجکاو هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

رژیم سوئدی چیست؟

قدم اول از بررسی رژیم سوئدی باید به موضوع بررسی چیستی این رژیم غذایی اختصاص پیدا کند؛ در یک تعریف کلی از رژیم سوئدی می‌توان آن را رژیم غذایی کم کربوهیدرات و غنی از پروتئین معرفی نمود که نقش کلیدی را در کاهش وزن و همچنین بهبود سلامت عمومی افراد ایفا می‌کند. عمده تأکید رژیم سوئدی در حذف کربوهیدرات‌های ناسالم زود جذب نظیر شکلات، قند، شیرینی و شکر بوده و دلیل اثر بخشی آن نیز در همین کاهش مصرف کربوهیدرات‌ها نهفته است.

وعده کاهش وزن تا 9 کیلوگرم در طول بازه زمانی 13 روزه، وعده‌ای است که رژیم سوئدی به شما می‌دهد و طبیعتاً به هنگام استفاده از این رژیم باید خود را برای یک رژیم غذایی دارای محدودیت بسیار زیاد آماده کنید! رژیم سوئدی قادر است متابولیسم بدن‌تان را به قدری بالا ببرد که تا 2 سال آینده هیچ افزایش وزنی را تجربه نکنید. این موضوع سبب شده تا رژیم سوئدی در برخی موارد آماج انتقادات متخصصان تغذیه قرار بگیرد؛ این کارشناسان معتقد هستند که هرچند رژیم سوئدی موجب کاهش سریع وزن شما خواهد شد ولی خود را باید برای ضعف و دیگر عوارض جانبی آماده کنید!

البته لازم به ذکر است که بنیاد قلب ایالات متحده به دلیل محدودیت‌های غذایی رژیم سوئدی آن را به افرادی که دارای بیماری‌های قلبی، دیابت و بیماری‌های از این دست هستند، توصیه نمی‌کند. اگر کمی تخصصی‌تر ترکیبات موجود در رژیم سوئدی را مورد بررسی قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که این رژیم غذایی شباهت زیادی به رژیم کتوژنیک (Ketogenic diet) دارد و در هر دوی این رژیم‌ها تمرکز بر کاهش شدید میزان کربوهیدرات و افزایش پروتئین و چربی‌های سالم است. تفاوت ظریف موجود در میان دو رژیم غذایی یاد شده نیز در این است که در رژیم کتوژنیک میزان کالری مصرفی روزانه از درشت‌مغذی‌ها مشخص شده ولی چنین چیزی در رژیم سوئدی وجود ندارد.

رژیم سوئدی چیست؟

تجربیات من از رژیم سوئدی

قبل از اینکه ادامه محتوارو مطالعه کنید دوست داشتم از تجربیاتم خودم برای وقتی که رژیم سوئدی رو شروع کردم براتون بگم پس بریم که میخوام براتون داستان رژیم سوئدی رو تعریف کنم

چند ماه پیش بود که تصمیم گرفتم برای لاغری و داشتن اندام متناسب، یه رژیم غذایی جدید رو شروع کنم. از دوستام پرسیدم و تحقیق کردم تا بهترین روش رو پیدا کنم. اونجا بود که با رژیم سوئدی میلوفیت آشنا شدم.

اول کمی شک داشتم چون این رژیم یکم با روش‌ های معمولی فرق می‌کرد. اما وقتی درباره‌ این رژیم بیشتر خوندم و نظرات کسایی که ازش استفاده کرده بودن رو دیدم، تصمیم گرفتم یه شانس بهش بدم.

اصول اولیه رژیم سوئدی خیلی ساده بود غذ اهای سالم و طبیعی، کربوهیدرات‌ های پیچیده، حذف قند ها و چربی‌ های اشباع شده، و مصرف زیاد پروتئین و فیبر و… خب اینها چیزهایی بودن که برای یه رژیم سالم همیشه توصیه می شدند. اما ویژگی اصلی رژیم سوئدی چیز دیگه‌ای بود.

اون چیز، روش خاص صرف وعده‌ های غذایی بود. در این روش باید غذا رو در یک بازه زمانی 12 ساعته می‌ خوردی و در 12 ساعت باقی‌ مونده از شبانه‌ روز هیچی نمی‌خوردی جز آب و نوشیدنی‌های بدون کالری. مثلا من تصمیم گرفتم از ساعت 8 صبح تا 8 شب بخورم و از 8 شب تا 8 صبح روز بعد چیزی نخورم.

اولش خیلی سخت بود. شب‌ها که گرسنه می‌شدم خیلی جاها وسوسه می‌شدم غذا بخورم. اما کم‌کم به این روال عادت کردم. یکی از مزایای بزرگش این بود که صبح‌ ها اشتهام زیاد بود و راحت می‌تونستم صبحونه درست و کامل بخورم که خیلی مهمه. عادت داشتم صبح‌ ها بیشتر چایی یا قهوه میل کنم.
علاوه بر اون، وقتی غذا نمی‌خوردم خیلی راحت‌ تر می‌تونستم کالری دریافتی روزانه‌ ام رو محدود کنم. وسوس ه‌های کمتری داشتم و انرژی بیشتری احساس می‌کردم.

بعد از یک ماه افت وزن چشمگیری داشتم. تقریبا 6 کیلو کم کرده بودم که خیلی خوب بود. اما فقط کاهش وزن نبود، احساس سلامتی و سرزندگی بیشتری داشتم.

به همین خاطر ادامه دادم و در طول 4 ماه، بیش از 8 کیلو کم کردم و به وزن ایده‌آلم رسیدم. این روزها هم گاهی اوقات از همین روش استفاده می‌کنم تا وزنم رو تحت کنترل نگه دارم.

کلا رژیم سوئدی تجربه خیلی خوب و موفقی برام بود. شاید برای بعضی‌ها دشوار باشه، اما اگه به اون عادت کنید واقعا روش عالی و کارآمدیه. بهتون پیشنهاد می‌کنم حتما امتحانش کنید اگه می‌خواین لاغر و سالم بمونید.

قوانین کلی رژیم سوئدی

میزان موفقیت رژیم سوئدی در کاهش وزن و همچنین کاهش تأثیرات منفی این رژیم به این موضوع بستگی دارد که تا چه میزان قادر خواهید بود به قوانین حاکم بر این رژیم غذایی پایبند باشید. به طور کلی قوانین مهم و نکات کلیدی رژیم سوئدی به شرح زیر هستند:

  • در میان هر دوره از رژیم سوئدی باید حداقل 3 ماه فاصله وجود داشته باشد.
  • ممنوعیتی در مصرف قهوه، چای و نوشیدنی بدون قند و شکر وجود نداشته و اساساً قهوه بخش جدایی‌ناپذیر رژیم سوئدی به شمار می‌رود.
  • تحت هیچ شرایطی این رژیم غذایی را بیشتر از 13 روز ادامه ندهید و قبل از گذشتن از روز ششم رژیم نیز آن را قطع نکنید. (اجرای آن بیش از 13 روز به متابولیسم بدن آسیب می‌رساند و قطع آن در بازه زمانی کمتر از 6 روزه تأثیری بر روی کاهش وزن نخواهد داشت)
  • روزانه حتماً باید 2 لیتر آب مصرف کنید. به یاد داشته باشید که نوشیدن آن نقش کلیدی را در دفع سموم بدن ایجاد کرده و روند کاهش وزن را سرعت می‌بخشد.
  • مصرف نمک را در طول دوره رژیم سوئدی به حداقل برسانید و سبزیجات را به صورت آب‌پز یا کبابی میل کنید.
  • با توجه به عدم تفاوت در حجم مواد غذایی مصرفی وعده ناهار و شام در رژیم سوئدی، می‌توانید جای این وعده‌ها را با همدیگر عوض کنید.

در نهایت به این نکته توجه داشته باشید که هرچند هدف از رژیم سوئدی کاهش وزن از طریق کاهش مقدار غذای مصرفی بوده ولی برای این که این رژیم بتواند به صورت اصولی در روتین غذایی دو هفته‌ای فرد پیاده‌سازی شود، نیازمند استفاده از تجربیات یک متخصص و کارشناس تغذیه است.

مواد غذایی مجاز در رژیم سوئدی

مواد غذایی غیرمجاز در رژیم سوئدی

برای آن که رژیم سوئدی نتیجه‌بخش باشد باید اطلاعات کاملی در ارتباط با مواد غذایی ممنوع در این دوره رژیمی داشته باشید. به طور کلی مصرف مواد غذایی زیر در دوره 13 روزه رژیم سوئدی ممنوع است:

  • شیرهای بدون چربی (به دلیل داشتن قند شیر زیاد)
  • شکلات
  • روغن‌های تصفیه‌شده و مارگارین
  • سیب‌زمینی
  • نوشیدنی‌های الکلی
  • نان، برنج و پاستا
  • حبوباتی مثل عدس (به دلیل کربوهیدرات بالا)
  • محصولات لبنی شیرین
  • کیک، کیک خامه‌ای، بستنی و آب‌نبات

مواد غذایی مجاز در رژیم سوئدی

در رژیم غذایی سوئدی تلاش می‌شود تا از آن دسته از مواد غذایی استفاده شود که قادر هستند کلیه مواد مغذی لازم برای سالم ماندن جسم را تأمین نمایند. این مواد غذایی به شرح زیر هستند:

  • سبزیجات: در رژیم سوئدی، سبزیجات نقش کلیدی را ایفا خواهند کرد و هدف کاهش وزن از طریق سالم‌خواری است. سبزیجاتی که در رژیم سوئدی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد عبارتند از: زیتون، فلفل سبز، هویج، کلم، پیاز، مارچوبه، اسفناج، کاهو، گوجه‌فرنگی، قارچ، چغندر، کلم بروکلی، خیار، آووکادو، کدو سبز، گل کلم و بادمجان.
  • تخم مرغ: تخم‌مرغ‌های ارگانیک یکی از مواد غذایی مهمی هستند که در رژیم سوئدی حتماً باید توجه کافی به آن داشته باشید. در طول دوره 13 روزه رژیم سوئدی می‌توانید تخم مرغ را در انواع حالت‌های نیمرو، املت (با روغن کم) و آب‌پز میل کنید.
  • انواع گوشت‌ها: تاکید رژیم سوئدی بر تأمین پروتئین در طول دوره بوده و به همین علت نباید از مصرف انواع گوشت که منبع اصلی تأمین پروتئین هستند، غافل شوید. انواع گوشت‌هایی که می‌توان در رژیم سوئدی از آن‌ها استفاده کرد، عبارتند از: بوقلمون، مرغ، ماهی، گوشت گاو و صدف. این گوشت‌ها را می‌توانید به شکل گریل، آب‌پز یا بخارپز طبخ و میل کنید.
  • آجیل و دانه‌ها: استفاده از انواع مغزهای مقوی نظیر دانه کدو، فندق، بادام هندی، بادام، گردو، آجیل برزیلی در رژیم سوئدی مجاز است.
  • روغن‌های گیاهی: استفاده از روغن‌هایی همچون روغن زیتون در طول دوره منعی نداشته؛ اما نباید در مصرف آن‌ها افراط کنید. افراط در مصرف روغن‌های گیاهی موجب کاهش سرعت نتیجه‌بخشی رژیم می‌گردد.

مزایا و معایب رژیم سوئدی

حال که با چیستی رژیم سوئدی و قوانین آن بهتر آشنا شدید، باید به سراغ نقاط قوت و ضعف این رژیم غذایی خاص برویم تا با دید روشن‌تر بتوانید در ارتباط با آن تصمیم‌گیری نمائید. به طور کلی نقاط قوت و ضعف رژیم سوئدی را می‌توان در جدول زیر خلاصه نمود:

مزایا معایب
کاهش مصرف کربوهیدرات موجب کاهش التهابات بدنی شده و به سلامت قلب کمک می‌کند. ممکن است فرد به مدت دو روز دچار مشکلات گوارشی گردد.
موجب کاهش وزن شده و به دلیل توجه بیشتر به پروتئین در طول دوره کمتر احساس گرسنگی خواهید داشت. کاهش یک دفعه‌ای مصرف کربوهیدرات موجب ایجاد احساس سستی در بدن شده و علائمی شبیه به آنفولانزا در فرد ایجاد می‌کند.
به سلامت روده کمک می‌کند. زیاده‌روی در آن و عدم رعایت بازه 3 ماهه میان دوره‌های رژیم به متابولیسم بدن آسیب می‌رساند.
با کاهش مصرف شیرینی و شکلات موجب پیشگیری از دیابت می‌شود. اگر زودتر از روز ششم از این رژیم دست بکشید، متابولیسم بدن دچار اختلال شده و به جای کاهش وزن، افزایش وزن را تجربه خواهید کرد.

رژیم سوئدی پیشنهادی برای 13 روز

اگر با وجود معایب گفته شده برای رژیم سوئدی همچنان تصمیم‌تان برای شروع  این رژیم غذایی جدی است، می‌توانید از رژیم پیشنهادی زیر برای چنین منظوری استفاده کنید:

هفته اول رژیم سوئدی
روز صبحانه ناهار شام
1 1 فنجان قهوه بدون شکر 1 گوجه فرنگی، 2 تخم‌مرغ و نصف پیمانه اسفناج آب‌پز 200 گرم استیک به همراه سالاد (با روغن زیتون و آبلیمو)
2 1 فنجان قهوه بدون شکر 1 تکه سالامی و 100 گرم ماست 1 عدد میوه به همراه 200 گرم استیک
3 1 فنجان قهوه بدون شکر 1 عدد میوه به همراه نصف پیمانه اسفناج آب‌پز و 1 گوجه‌فرنگی 2 تخم‌مرغ آب‌پز به همراه سالاد و 1 تکه سالامی
4 1 فنجان قهوه بدون شکر + 1 تکه نان تست 30 گرم پنیر، 1 تخم‌مرغ آب‌پز و 1 هویج نصف لیوان آب پرتقال همراه با یک کاسه ماست
5 آب هویج با لیمو 200 گرم ماهی طعم‌دار شده با لیمو و پخته شده به صورت بخارپز سالاد بروکلی به همراه 200 گرم استیک
6 1 فنجان قهوه بدون شکر 1 هویج و 2 تخم مرغ آب‌پز سالاد همراه با 200 گرم گوشت مرغ آب‌پز شده بدون پوست
7 1 فنجان چای بدون قند 200 گرم گوشت کبابی و 1 عدد میوه مصرف غذا ممنوع است (!)
هفته دوم رژیم سوئدی
روز صبحانه ناهار شام
8 1 فنجان قهوه بدون شکر 1 گوجه فرنگی، 2 تخم‌مرغ و نصف پیمانه اسفناج آب‌پز 200 گرم استیک به همراه سالاد (با روغن زیتون و آبلیمو)
9 1 فنجان قهوه بدون شکر 1 تکه سالامی و 100 گرم ماست 1 عدد میوه به همراه 200 گرم استیک و سالاد
10 1 فنجان قهوه بدون شکر + 1 تکه نان تست 1 عدد میوه به همراه 1 پیمانه اسفناج آب‌پز و 1 گوجه‌فرنگی 2 تخم‌مرغ آب‌پز به همراه سالاد و 1 تکه سالامی
11 1 فنجان قهوه بدون شکر + 1 تکه نان تست 30 گرم پنیر، 1 تخم‌مرغ آب‌پز و 1 هویج نصف لیوان آب پرتقال همراه با یک کاسه ماست
12 آب هویج 200 گرم ماهی طعم‌دار شده با لیمو و پخته شده به صورت بخارپز سالاد بروکلی به همراه 200 گرم استیک
13 1 فنجان قهوه بدون شکر + 2 تخم‌مرغ آب‌پز 1 هویج و 2 تخم مرغ آب‌ پز سالاد همراه با 200 گرم گوشت مرغ آب‌پز شده بدون پوست

نکته طلایی رژیم سوئدی

نکته طلایی رژیم سوئدی

با توجه به محبوبیت یافتن رژیم سوئدی در میان ایرانیانی که به دنبال کاهش وزن در بازه زمانی کوتاهی هستند، ما در این مقاله از میلو فیت تلاش نمودیم تا به طور تخصصی‌تر این رژیم غذایی را مورد بحث و بررسی قرار دهیم تا اطلاعات ضدونقیض موجود در وب‌سایت‌های ایرانی پیرامون رژیم سوئدی موجب سردرگمی شما نگردد. همان طور که در مطالب فوق مشاهده کردید، رژیم سوئدی بر پایه کاهش مصرف کربوهیدرات بنا شده و دارای قوانین سفت‌وسختی است. نکته طلایی موجود در ارتباط با این رژیم غذایی این است که اگر بالای 35 سال سن دارید یا به بیماری خاصی مبتلا هستید، توصیه می‌کنیم پیش از شروع رژیم سوئدی حتماً با یک متخصص و کارشناس تغذیه مشورت کنید؛ برای چنین منظوری می‌توانید از کارشناسان ما در میلو فیت کمک گرفته و در واتساپ و روبیکا باما در ارتباط باشید در تماس باشید.

سوالات متداول

رژیم سوئدی برای کاهش وزن بهتر است یا رژیم کانادایی؟

هر دو رژیم سوئدی و کانادایی به کاهش وزن در بازه زمانی 2 هفته‌ای به شما کمک می‌کنند و انتخاب هر یک از آن‌ها به شرایط و سلایق غذایی شما بستگی دارد.

بهترین کوکتلی که در رژیم سوئدی می‌توان میل کرد، کدام است؟

کوکتلی که از ترکیب یخ خرد شده، کیوی، توت فرنگی، کرفس، زیره، انگور، ماست کم‌چرب، آبلیموی تازه، عسل طبیعی و شوید تازه تهیه شده بهترین گزینه برای شما خواهد بود.

آیا رژیم سوئدی دارای عوارض خاصی است؟

در صورتی که رژیم سوئدی به صورت صحیح و متناسب با شرایط شما تنظیم نگردد می‌تواند منجر به ضعف، سردرد و بروز برخی بیماری‌های حاد گردد.

مهران
مهران
من مهران احمدی هستم، لیسانس فیزیولوژی و مربی بدنسازی درجه 2 با 10 سال سابقه ورزشی و بدنسازی. هدف من از ارائه این محتوا، به اشتراک گذاشتن دانش و تجربه خود با شما عزیزان است تا به شما در رسیدن به اهدافتان در زمینه تناسب اندام و سلامتی کمک کنم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همین الان برنامه خودت رو دریافت کن!